Danske Gustav Wassmann har spillet fodbold hele sit liv. Da det gav ham chancen for at tage til Færøerne og spille gennem Nordjobb, greb han muligheden.

På jagt efter eventyr

Efter værnepligten stod danske Gustav i den situation, at han både manglede arbejde og søgte nye udfordringer. Han fandt i den forbindelse Nordjobb, og kort tid efter så han et opslag, om at der blev søgt efter fodboldspillere til Færøerne. Det job søgte han og fik muligheden for at komme til Færøerne for at teste det.

Jeg tog derop og var der i en uge på en prøveperiode. Så gik der to uger da jeg kom hjem, og så ringede de og sagde at de gerne ville skrive en kontrakt. 

Gustavs job på Færøerne indebærer, at han arbejder både som fodboldspiller og på fabrik på Færøerne. Herigennem har han muligheden for at opleve den færøske kultur og tjene penge samtidig. At spille fodbold på Færøerne har været en skøn oplevelse, og Gustav var meget positivt overrasket over, hvor godt og varmt han blev taget i mod af den færøske befolkning – selvom vejret i modsætning er så koldt, smiler Gustav.

Det bedste var nok den frihed og den modtagelse man fik med åbne arme og at man var en slags helt i øjnene på mange af de yngre indbyggere, der boede der. De ville komme og have autograf og sådan noget. Det var virkelig fedt.

Foto: Danske Gustav Wassmann til venstre på billedet med hans fodboldkollega. 

Den færøske kultur

Gustav opdagede hurtigt, at både den færøske kultur og natur er betydeligt anderledes end det han var vant til fra Danmark. Det har givet mange nye oplevelser. Gustav bor på Sandø, der har omkring 1400 indbyggere. Det betyder et lokalsamfund, hvor alle kender alle og en levemåde, hvor man ikke lige tager i byen for at gå ud.

Det skiller det sig ud på den måde at du ikke bare lige kan gå ned på McDonalds hvis det er det du vil og du kan ikke bare gå ned og få en øl. Det var meget mere prioriteret, at man skulle have det godt indbyrdes, så det ikke var så meget afhængigt af, at man kunne gå ud et sted for at have det sjovt.

Det lille samfund betød også, at Gustav hurtigt blev et kendt ansigt blandt de lokale, og selvom han ikke lærte så meget færøsk, fik han mødt og tale med mange fra lokalområdet, der var interesserede i både at lære om Gustav, men også i at vise ham dele af den færøske kultur. Det lille samfund gav også Gustav muligheden for at lægge både telefon og computer meget væk, mens han var afsted, hvilket gav en større ro og følelse af nærvær. Synergien mellem Gustav og de lokale har været en stor del af oplevelsen.

Det handler meget om, specielt i små samfund, at behandler du andre godt, så kommer de også til at behandle dig godt, måske endnu bedre. Gør du en lille ting, viser du noget for dem, viser du dem respekt, så får du også respekt fra andre.

De store og de små oplevelser

Gennem sit arbejde som fodboldspiller har Gustav fået muligheden for at rejse rundt omkring på Færøerne for at spille kampe, og det har givet mange oplevelser. De bedste oplevelser mindes han fra sin første kamp og scoring, kampen på nationalstadiet og da han spillede mod det det største hold på Færøerne. På sine ture, er det også gået op for Gustav, at han har fået en stærk tilknytning til Sandø.

 Jeg har været godt og vel rundt omkring på hele Færøerne, fordi vi skulle rundt og spille fodbold de forskellige steder. Der er utrolig smukt mange af stederne. Men jeg ville nok sige Sandø er det bedste.

Foto: Sammenhold og lokalt engagement har været en stor del af oplevelsen for Gustav.

En god oplevelse

Gustav har generelt været rigtig glad for at tage af sted gennem Nordjobb og for at bo med andre udenlandske unge. Inden han tog afsted, har han fået det meste afklaret gennem en dialog med Nordjobb

Der var virkelig godt styr på hus og løn og alt det jeg nu havde brug for. Så det var meget positivt. (…) Jeg har ikke fortrudt det overhovedet og det kunne jeg godt anbefale i hvert fald, det er der ikke nogen tvivl om.

Foto: Gustav i fuldt fokus på hans ene arbejde på Færøerne.

Nordjobb arbejder for at øge mobiliteten på det nordiske arbejdsmarked og for at øge kendskabet om sprog og kultur i Norden. Vi har siden 1985 givet over 29.000 unge mellem 18-30 år muligheden for at opleve et nordisk land gennem sæsonarbejde. Ved at deltage i programmet, bidrager både nordjobbere og arbejdsgivere til bevægeligheden over grænserne i Norden.

contentmap_plugin