Hvorfor søgte jeg Nordjobb?

Jeg havde i flere år spekuleret på at søge et Nordjobb for sommeren efter at have læst noget om det på Internettet. Selvom det lød enormt interessant, havde jeg de forrige år ikke fået ansøgt, da jeg havde et trygt og fast sommerjob i Danmark som jeg hvert år søgte tilflugt i. Men da jeg sidste vinter igen sad og tænkte på, hvad jeg skulle bruge sommeren på, fik eventyrlysten i mig, mig heldigvis til at ansøge denne sommer (noget jeg nu indser, at jeg skulle gjort de andre år også). Jeg syntes det lød meget interessant med en sommer i et af Nordens skønne lande sammen med mange andre unge mennesker. Samtidig ville jeg jo kunne arbejde og tjene penge til opholdet og så have tid til at fordybe mig i en anden kultur, men også lære at forstå de fællesnordiske sprog og Nordens mennesker bedre. Det er jo også dejligt, at det hele er et organiseret projekt, hvor man er sikker på bolig og et rigt aktivitetsprogram, når man er heldig og får Nordjobb. Så man ved, at det er sikkert og at forholdene er i orden i og med at der står en organisation bag, der i øvrigt er nedsat af det Nordiske Ministerråd, med det formål at fremme samarbejdet i Norden. Samtidig hjælper koordinatoren med de praktiske ting, og med at integrere dig i dit nye land og gennem aktiviteter hjælper dig med at møde de andre unge samtidig med at du har det sjovt og får udvidet din viden. Min koordinator var meget hjælpsom.

Hvordan søgte jeg og hvordan fik jeg job?

At ansøge var let, det var blot at udfylde ansøgningen på Internettet og indskanne foto. Jeg havde ikke noget specielt landeønske og søgte i alle landene. Af jobtyper valgte jeg lidt blandet, men naturligvis alle indenfor områder, som jeg kunne tænke mig og hvor jeg følte mig egnet. Jeg sendte min ansøgning allerede i januar og fik i marts at vide, at Nordjobb Åland behandlede min ansøgning, men hørte intet yderligere og troede faktisk ikke at jeg fik noget Nordjobb. Men så pludselig en dag først i Maj ringede koordinatoren fra Nordjobb på Åland til mig og spurgte om jeg var interesseret i at blive ”Gatusopare” i Mariehamn på Åland. Jeg var ikke helt sikker på, hvad jobbet egentlig ville indebære, men havde dog en fornemmelse af det. Og Åland viste jeg absolut intet om, viste knapt hvor det var og hvor stort det var, så eventyrlysten til at udforske noget nyt greb mig og jeg takkede ja til jobbet.

Ankomst og bolig

Jeg kom til Åland en sen lørdag aften sidst i maj. Efter en for mit vedkommende meget stresset periode, stod jeg pludselig der på færgen på vej til Åland og tænkte på, hvad det nu var, jeg havde rodet mig ud i, og jeg var virkelig spændt på, hvad der ventede mig. Jeg ankom til Mariehamn og blev taget godt imod af koordinatoren Erik Brunström, der viste mig til stedet, hvor jeg skulle bo. Jeg fik et dejligt værelse i Jomala, ca. 8 km fra Mariehamn. Der var 6 værelser med fælles køkken og stue samt 2 badeværelse. Jeg betalte 115 Euro for at bo der, og jeg boede virkelig godt og havde alle de faciliteter, jeg behøvede. Der var forskel på hvordan man boede som Nordjobber, nogle delte lejlighed, andre boede som jeg under mere kollegielignende forhold. Nogle boede enkeltvis, andre delte værelse. Men generelt var de fleste godt tilfredse. Dem, der skulle cykle til og fra job hver dag, var godt nok lidt skeptiske i begyndelsen, men jeg tror nok at sommervejret og alle de mange positive oplevelser gjorde cykelturen mere behagelig. Mange boede i Mariehamn eller Jomala som jeg selv, men også rundt om på øerne og i andre byer boede og arbejdede der Nordjobbere.

Jobbet

Nu var der meget stor forskel på, hvilke job nordjobberne fik, og hvad de fik i løn. Da omkostningerne for opholdet var forholdsvist lave, fik de fleste det hele til at løbe rundt økonomisk, og dem, der var lidt omkostningsbevidste fik penge med hjem. Jeg fik et vidunderligt job. Jeg skulle sammen med 4 faste kolleger cykle rundt i Mariehamn fra klokken 5 om morgenen til 11.30 og rydde op. Jobbet bestod i, at jeg skulle cykle rundt og tømme de offentlige skraldespande samt samle det affald, som var i gader og parker. Et dejligt job, som var til at finde ud af, samt det at cykle rundt i denne dejlige by og natur var skønt (det var jo sommer). Jeg arbejdede fra 1. juni til 12 august, og der var igen stor forskel på hvor lang tid og i hvilke måneder, som Nordjobberene arbejdede. Jeg havde nogle meget gode, hjælpsomme og venlige kolleger og arbejdsgivere, så det var meget positivt for mig.

Aktiviteter

Af aktiviteter var der mange og det var der (og hvor jeg boede) at jeg lærte de andre nordjobbere at kende, så vi senere selv kunne begynde at gøre noget sammen. Samtidig gav aktiviteterne mig en stor indsigt i Ålands kultur, natur, historie samt at vi deltog i de aktuelle begivenheder. Jeg kan her forsøge at liste nogle af de Nordjobb aktiviteter der var på Åland denne sommer og som jeg deltog i: minigolf, ture til Sverige, Sveriges nationaldag, Ålands selvstyrelsesdag, sprogkursus, Nordisk gilde, besøg på bibliotek, fabrik, foreninger, museer, seværdigheder, andre øer, arbejdsformidling, parlament, grillaftener, bowling, midsommeraften, sejlads med sejlskib, koncerter, filmaften, bungyjump… Derudover sker der meget på Åland om sommeren, så udover aktiviteterne var der rig mulighed for gå til festivaler, udforske naturen, gå ud med de andre, tage på picnic, tage til stranden… Ja, der var masser af interessante ting at gøre. Tiden gik meget stærkt og i og med jeg boede på hoved-øen tæt ved Mariehamn kunne jeg let deltage i alt, som skete.

Åland

Åland er et dejligt lille lokalsamfund, der består af 6500 øer og holme og har en storslået natur og skulle efter sigende være Nordens mest solrige sted. Der bor cirka 26.000 mennesker og ca. halvdelen bor i og omkring Mariehamn, der ligger på ”hovedøen”, der i sig selv består af flere tæt forbundet større øer og er vel ca. 50kmx50km. Derudover findes skærgården, hvor der ikke bor ret mange, men er et meget stort område med masser af større og mindre øer. Sproget på Åland er svensk og Åland har selvstyre under Finland. Jeg fandt Åland og Mariehamn meget interessant.

Efter Åland

Nu sidder jeg så hjemme ved studierne igen, og tænker tilbage på en vidunderlig sommer på Åland. (Jeg fik faktisk mit ophold forlænget flere gange, men måtte jo til slut forlade Åland og vende hjem igen). Jeg har virkelig nydt livet, lært en masse dejlige mennesker at kende, lært mig at forstå det svenske sprog meget meget bedre. Samtidig har jeg lært meget om Åland, Finland og andre nordiske unges liv og samfund. Selvom jobbet jo har skullet passes, så har der været rig mulighed for at gå til koncerter, være på picnic, deltage i aktiviteter etc. Da vi kun var 2 danskere ud af 40 nordjobbere på Åland, og jeg ingen kendte på forhånd, har jeg lært mange nye mennesker at kende, haft mange dejlige timer sammen med dem og nogle har jeg endda holdt kontakt med. Fik for eksempel gode venner i Finland, som jeg har besøgt efter mit ophold på Åland. Jeg kan kraftigt anbefale at søge et Nordjobb . Hvis man er indstillet på det og klar til at prøve noget nyt, er dette muligheden for at få en oplevelse for livet. Det har jeg fået!!!!!

contentmap_plugin