Byer | København, Odense, Skagen |
---|---|
Antal stillinger | Ca. 90 stillinger |
Jobtyper | Service, landbrug, restaurant/køkken |
Løn | 15.000-20.000 DKK |
Skat | 8-10% den første måneder, derefter mellem 40-50%. |
Nordjobb i Danmark
Er du nordjobber i København, har du et hav af muligheder af kulturel og historisk karakter. København er en meget åben by med mange historiske bygninger, hyggelige caféer, Christiania og selvfølgelig cykler. Masser af cykler.
Odense er H.C. Andersens fødeby. Det er en spændende by midt i Danmark med adgang til toget, hvor du hurtigt kan komme til København eller andre steder i Danmark. Odense er et fantastisk sted for Nordjobbere; gode arbejdsforhold, godt bosted med mad, osv. Samtidig er der mange unge mennesker, som hvert år kan gøre Nordjobb-oplevelsen til en fest.
Skagen, som ligger på den nordlige spids af Jylland, er kunstnernes, fiskernes men primært turisternes by, hvor bølgerne slår mod hinanden der, hvor Skagerrak møder Kattegat. I Skagen er der en fantastisk stemning om sommeren med mange turister og unge mennesker, der nyder livet og holder ferie.
Bankkonto
Man har ret til at åbne en konto i en dansk bank, hvis man er folkeregistreret i Danmark eller får løn udbetalt i Danmark. Alle som bor i Danmark bør i øvrigt have en såkaldt 'Nemkonto'. Det er en almindelig bankkonto, men den bruges af de offentlige myndigheder, ligesom SKAT kan betale penge tilbage på denne type konto. Nogle virksomheder bruger også Nemkonto, når de udbetaler løn.
Generelt opfordrer Nordjobb arbejdsgiverne til at kunne betale lønen til jeres egen konto, så slipper i for at skulle oprette en bankkonto og kan dermed bruge tiden på at opleve Danmark i stedet.
Beskatning
Når man flytter til Danmark, må man anskaffe sig et skattekort. Det kan man gøre digitalt på www.skat.dk eller ved at besøge sin lokale Borgerservice. Hvis man bliver i landet i mere end tre måneder, får man et CPR-nummer i stedet for et skattenummer.
Hvis man skal være i Danmark i en længere periode er det vigtigt at skaffe et NemID, det vil sige en slags digital underskrift, som fungerer som en slags nøgle til det digitale Danmark. Med NemID er det let at logge sig ind i sin danske netbank eller kommunens borgerservice.
Folkeregistrering
Når man flytter til Danmark, bliver man skrevet ind i det danske folkeregister, som hedder 'Det Centrale Personregister' (CPR). Nordiske borgere, som flytter til Danmark, må folkeregistrere sig, hvis man planlægger at være i landet i over seks måneder. Man har dog ret til at blive folkeregistreret i Danmark, hvis man vil efter mindst tre måneder. Tag dit pas eller anden legitimation med til Borgerservice.
Angiv dit personnummer i det land du flytter fra samt din tidligere adresse. Angiv også din nye adresse i Danmark. Når man har anmeldt sin flytning til Borgerservice, bliver myndighederne i det land man kommer fra orienteret om, at man er flyttet til Danmark.
Offentlig transport
Den offentlige transport i Danmark ligner den fra de øvrige nordiske lande. I 'Hovedstadsregionen' har man flere muligheder end i de mindre byer. Man kan få god information om den offentlige transport i Danmark og planlægge sine rejser på www.rejseplanen.dk.
Sygesikring
Hvis man flytter til Danmark fra et andet nordisk land, får man et dansk sygesikringsbevis ('Sundhedskort'), når man har folkeregistreret sig i landet. Dette sygesikringskort fungerer som et bevis på, at man har ret til den danske sygesikring. Det gælder gratis lægehjælp, men også for eksempel bidrag til tandpleje, medicin og genoptræning. Bemærk, at sygesikringskortet skal vises hver gang man besøger læge, akutmodtagelsen eller sygehus.
Priser
Leje af værelse: 3000-6000 DKK/måned
Mad, per måned: 2500-3000 DKK
Måltid, billig restaurant: 130 DKK
Enkeltbillet til offentlig transport: 24 DKK (København)
Månedskort, offentlig transport: København: 375 DKK/måned
Biobillet: 75-100 DKK