Namn: Alexander Sjöström
Var kommer du ifrån: Fagersta, Sverige
Var och som vad jobbade du: Jag jobbade på en laxfabrik i slakterihallen på ön Arnøya i Nord-Norge
Mitt namn är Alexander och jag är 27 år gammal och bor i Fagersta. Jag jobbade på ön Arnöya långt upp i Nord-Norge och jag valde att söka ett Nordjobb pga. att jag tidigare hade jobbat i Norge på säsong. Då var det att slakta får/lamm men nu ville jag testa något annat. Jag är en person som älskar att prova på nya utmaningar. Jag hade tackat nej ett par gånger tidigare till detta jobb på laxfabriken men i samband med att jag var arbetslös så kollade jag med Nordjobb om nån öppning fanns. Efter ett par veckor fick jag svar och sen satt jag i telefonintervju med företaget som bedriver laxfabriken.
Jag bodde på Arnöya som är en ö i Nord-Norge. Det finns ingen bro till ön så man får ta en bilfärja över. På ön bor cirka 300 personer. Jag fick bo i ett hus tillsammans med tre andra nordjobbare. Vi hade alla ett eget sovrum men delade på kök, toalett, vardagsrum osv. Vi samåkte även till jobbet då vi hade 2-3 km till jobbet. Jag jobbade där mellan januari till juni och vi hade otroliga mängder snö. Det tog aldrig slut. Det snöade ett par veckor in i maj. Något som är rätt så häftigt är att det aldrig blir riktigt kallt där på ön. Man behövde aldrig skrapa bort is på rutan. Dock så var det mycket snö som sagt och det blåser väldigt mycket då havet ligger precis utanför.
Det bästa med att Nordjobba precis där var att det var på en ö. I början kändes det väldigt konstigt och man är väldigt isolerad på ön. Men efter ett tag vänjer man sig. Det finns fibernät i alla hus och det går snabbfärjor som endast tar 2 timmar till staden Tromsö där man kan shoppa och äta på restauranger osv.
Fotograf: Amanda Sveed
Jobbet
På fabriken jobbar man 2-skift. Första veckan förmiddag och andra veckan eftermiddag och sen skiftar man runt. Precis bredvid jobbet finns ett gym och det är gratis för alla anställda. Det finns också en simhall lite längre bort på ön men det kräver att man har bil. När jag jobbade där så slog Coronan till så allt stängdes ner förutom jobbet och matbutikerna. Förutom träning kan man gå på tur på ön. Upp på olika toppar. Man kan gå promenader. Det finns hur mycket fiske som helst. Jag själv älskar att spela dator så det blev en hel del gaming. På helgerna så är det alltid nån fest och då får man träffa många från jobbet och folk från andra skift osv. Vi fick också pengar för aktiviteter från Nordjobb. Vi bakade och vi hade tacokväll. Så det finns möjligheter att söka lite bidrag för sånt.
Språk och kultur
Språket kan vara lite svårt i början men efter ett tag så kommer man till och med börja använda norska ord. Man kan prata engelska också om det blir för svårt med norskan. Det kan vara svårt att förstå när äldre i befolkningen pratar men det är mycket lättare att förstå de yngre.
Kulturen är väldigt lik som i Sverige men något som är speciellt är att många inte äter matlåda i Norge. Många gånger har man med sig smörgåsar och pålägg. Medan många svenskar/finnar tillagade matlådor så blev det smörgås för norrmännen. En annan kulturkrock för mig var att man kan kliva in till varandra utan att plinga på eller knacka. Typ första eller andra dagen på ön så klev plogbilsföraren in i huset och hälsade på. Men alla på ön känner varandra och man känner en helt annan tillhörighet och gemenskap än om man bor på fastlandet och i större städer antar jag. Sedan behövde man aldrig oroa sig för tjuvar och annat. Man kunde lämna huset olåst och grejer framme.
Varför Nordjobba och tips till andra som vill åka till Arnøya
Det bästa var känslan att känna sig levande. Bara bilkörningen upp från Fagersta på 160 mil kändes oerhört levande och där man första dagen såg naturen och alla berg. Man får verkligen tänja sina gränser och utmana sig själv. Man lär sig mycket om sig själv och man får chansen att träffa människor med helt andra bakgrunder och historier. Några speciella minnen var när vi såg norrsken eller när vi badade i havet i januari.
Fotograf: Amanda Sveed
Åker du upp med bil från Sverige så se till att handla på dig så mycket som möjligt. Det är rätt så dyrt med mat i Norge och framförallt på ön. Så vill ni spara lite pengar så se till att handla på ris, pasta, köttfärs, falukorv, tandkräm, tvättmedel, sköljmedel m.m. Ju mer ni handlar i Sverige så kommer ni kunna spara pengar. Se till att försöka vara redo rent fysiskt och mentalt. I början av jobbet så kommer man ha ont i muskler och i leder men det kommer ge med sig och det kommer kännas stressigt i början men efter ett tag kommer det försvinna. Gillar man att jobba övertid och tjäna pengar så se till att jobba hårt och ha en positiv attityd så kommer du får övertidspass.